• Register
Zanimljivosti
Motivacijski seminar našeg profesora

Kako preživjeti čak 400 prijava za posao, 50 zvaničnih odbijenica iz državnih firmi i škola, više od 60 neuspjelih intervjua za posao, niz razočarenja, a ipak uprkos svemu tome postati uspješan?

Read more...
 
Dan kada sam naučio matematiku

Ovaj tekst je osvrt na djecu koja imaju problema sa učenjem matematike i načinu kako im pristupiti

Read more...
 
Instrukcije sa roditeljima ili stručna pomoć?

Da li roditelji treba da drže instrukcije ili trebaju da potraže stručnu pomoć? Kako na najbolji način pomoći svome djetetu, a da pri tome ne ostvarimo kontra efekat?

Više info...
 
Savjeti za uspješnije i bolje učenje

Ovdje navodimo nekoliko savjeta kako svoje učenje učiniti produktivnijim, djelotvornijim i dosta bržim. Naravno uzmite u obzir da postoji niz drugih relevantnih faktora koji utiču na učenje, ali mi ovdje navodimo samo neke. Također, svako dijete ima svoj individualni pristup, ali neke generalne smjernice su iste za sve učenike.

Više info...
 
Šta učenici trebaju znati za ocjenu pet, a šta za dva

U školama nastaje dosta problema oko kriterija na osnovu kojih profesori daju ocjene. Učenici se često žale na vrednovanje njihovog znanja, jer ne postoje potpuno jasna mjerila prema kojima neki odgovor zaslužuje nedovoljnu ili odličnu ocjenu, mada u većini slučajeva učenici nedostatak svog truda i znanja, na ovaj način opravdavaju roditeljima. Negativna ocjena trebala bi biti alarm i za učenika, ali i profesora, koji je dužan svojim pristupom stimulirati učenika i postaknuti interes za nastavni predmet. U narednom dijelu teksta objavljujemo pojedine kriterije koji mogu biti parametri za uspjeh i vrednovanje znanja.

Više info...
 
Školski uspjeh je moguće isplanirati

Roditelji imaju veći utjecaj na učenje od škole, a individualna pomoć, djelotvornija je od masovnog učenja. Šta roditelji mogu učiniti za svoju djecu kad je riječ o motivaciji?! Ako pretpostavimo da školsko svjedočanstvo nije onako kao što ste ga zamislili, šta trebate učiniti? Nikad ukor, grditi dijete ili kritizirati. Svjedočanstvo je uvijek prilika da se dijete uzme u naručje, a onda možda i da se opustite zajedno uz jelo ili nešto zajednički poduzmete. Kasnije ili sutradan možete razgovarati smireno o situaciji.

Više info...
 
Treba li uopće pomagati djetetu oko pisanja zadaće i učenja?

Svaki roditelj je postavio više puta sebi ovo pitanje. Djetetu kojem je to potrebno, svakako treba pomoći u pisanju domaćih zadaća, usmjeriti ga i motivirati u učenju. Ukoliko Vi niste u stanju to da činite, pronađite stručnu pomoć. To nikako ne znači da obaveze treba izvršiti umjesto njega, jer će dijete to shvatiti kao vlastitu nesposobnost, a i teško će shvatiti da je to njegov posao koji mora redovno i kvalitetno izvršavati.

 

Više info...
 


Copyright © 2018. mojprofesor.ba. Developed by mojprofesor.ba